Meg lehet-e erőszakolni azt a nőt, aki arra vágyik, hogy megerőszakolják? Milyen drámai következményekkel jár, ha az após hirtelen elhalálozik? Jól jövünk-e ki abból, ha megfogadjuk párterapeutánk tanácsát? Mi a közös nevezője Csipkerózsikának és a szipirtyó feleségnek? Hogyan működik a telefonszex siketeknél?

A film után a kérdésekre kielégítő választ kapunk. Ha magunkra ismerünk, megnyugodhatunk, hogy deviáns vágyainkkal nem vagyunk egyedül. Ha pedig rájövünk, hogy szexuálisan unalmasan normálisak vagyunk, nagy megkönnyebbülés, hogy egy rakás banális nehézségtől kíméljük meg magunkat.

A film öt pár szexuális bukdácsolását meséli el, akik hol őszintén, hol sunnyogva igyekeznek úrrá lenni nem mindig hétköznapi kihívásaikon. Valakinek sikerül, valakinek nem. Így megy ez. Az ausztrál kisvárosban feltűnik még egy szimpatikus idősödő úriember, akit ítéltek már el szexuális bűncselekményért, de ez nagyjából senkit sem érdekel, és ő a legnormálisabbnak látszó figura a társaságban.  Külön szépsége a történetnek, hogy senki nem csal meg senkit, mindenki a saját társával kavar, mi pedig a párkapcsolataikon belüli balfaszkodásaikban gyönyörködhetünk.

A film épp olyan, mint amilyennek lennie kell: remek színészekkel, profi módon összerakott, sok szálon futó, de kevés aggyal is átlátható történet, ami úgy drámai, hogy közben hülyére röhögjük magunkat. Ha kedvünk tartja, megmaradhatunk a felszínen, esetleg bemagolhatunk a párbeszédekből pár poént, amiket sörözős estéken visszaböfögve garantált társasági sikert aratunk. De ha éppen a házasságon belüli kommunikáció rejtelmeibe ástuk bele magunkat, levonhatunk súlyos tanulságokat is. Elmélázhatunk a a betegség és a normalitás határáról, a felelősségvállalásról, az önzetlenségről, és arról, hogy célravezető-e a kisszerű maszatolás vagy az őszinteség az egyetlen üdvözítő út. Ha pedig eltekintünk a szexuális tartalomtól, akár az is szöget üthet a fejünkben, hogy vajon hányszor, milyen rafinált módszerekkel használjuk társunkat nem feltétlenül orgazmus körüli beteges vágyaink kielégítésének eszközéül. Mert ha tetszik, ha nem, perverzek vagyunk. Szextől függetlenül főleg.

A film utolsó epizódja igazi bónus track: a két hallásérült fiatal telefonos “beszélgetése” egy szextelefonos asszonyka és egy gutaütött nagyi bevonásával Oszkár díj után kiált.

Pornófüggőségi parafíliában szenvedőknek rossz hír, hogy a képernyőn egyetlen durva szexjelenet, formás fenék vagy hatalmas cici sem tűnik fel. A film ebből a szempontból meglehetősen prűd.  Jobb is.  A tartalom mindent visz.

A hamvas ifjúságon kívül bárkinek ajánlom, aki leszámolt már az egészséges személyiségbe vetett hitével.

Nézzétek és élvezzétek! Nekem a hétvégén kétszer is megvolt a film. Kimeríthetetlen örömforrás.

Luca

Hozzászólások