A január mifelénk a posztraumás streszszindróma időszaka: igyekszünk feldolgozni az évek óta rendszeresen megélt arculcsapást, amikor kiderül, hogy az év utolsó, ünnepekkel átszőtt hónapja még a legnormálisabban működő mozaik családok életében is horror. Az adventet átszövő jelenlegi és ex-rokonokkal folytatott  érdekegyeztető tárgyalások és a karácsonyi három napos rohangálás során  mindig szembesülünk azzal, hogy ennek a kaotikus családi konstrukciónak köze nincs a racionalitáshoz. Ilyenkor nem csak a Szentcsaládról emlékezünk meg, hanem saját abszurd rokoni szövevényünkről is. Ez utóbbit kevésbé fennkölt hangulat veszi körül, és garantáltan szarul jövünk ki belőle.

A pszichológusok idealista módon mozaik, vagy patchwork családnak becézik azt a formációt, amely nem egy szülőpárból és a közös gyerekekből áll, hanem különböző családrészek „összeolvadásából” keletkezik. A hasonlat azt az optimista elképzelést tükrözi, ami szerint ezek a különböző foltok (vagy kövecskék) megtartva önállóságukat összetoldozgatva egy esztétikus művészi formátumot hoznak létre. Aki ezt a baromságot kitalálta, biztos, hogy soha életében nem látott mostoha-szülős konstrukciót (vagy mozaikot és patchworkot), magam részéről inkább úgy érzem, hogy még legfényesebb időszakunkban is jobban hasonlítunk egy földre kitaccsolt sokfogásos ebédhez, mint művészi alkotáshoz.

Íme, néhány praktikus ötlet azoknak, akik arra készülnek, hogy ebbe a bizarr családi formátumba terelgessék össze szeretteiket.

 1. Felebarátod házastársát ne kívánd, s eszedbe ne jusson drága jó egyes sorszámú hitvesedet faképnél hagyni!
 1. Ha az első pontot önnön, vagy más hibájából elbuktad, akkor kösd fel a gatyádat, s készülj arra, hogy az eddigi langyos pocsolya helyett hamarosan egy nem kevésbé langyos, ám garantáltan viharos állóvízben fogod magad találni.
 1. Ne feledd, hogy álmaid hercege, még ha egyenesen Hamupipőke ágyából érkezik is hozzád, a gyerekeidnek csak egy  gonosz, betolakodó mostoha marad.
 1. Neked lehet annyi férjed, amennyit csak el tudsz gardírozni, de tartsd tiszteletben, hogy a gyerekeidnek egyetlen édesapja van (mármint fejenként).
 1. Jól tanuld meg a különböző gyerekeid különböző vezetékneveit (vagy válassz azonos nevű férjeket)!  Nem tudom feledni annak az állami hivatalnoknak az arcát, akinek éppen azt magyarázom, miért nem találtam el elsőre a gyerekem vezetéknevét.
 1. Megelőző férjedet soha ne szidd gyerekeid és a jelenlegi férjed előtt! Ha kényszeres szitkozódó vagy, inkább szerezz be egy szeretőt rinyálás céljára (tuti nem fog sokáig tartani ez a kapcsolat).
 1. Jelenlegi férjedet soha ne szidd gyerekeid és a volt férjed előtt! Ha kényszeres szitkozódó vagy lásd a 6. pontot!
 1. Ne áltasd magad azzal, hogy a gyerekeid is nyertek a válással, mert jobb nekik egy boldog, elvált anya, mint egy savanyú nem-elvált (ez a pont nem vonatkozik rád, ha az előző pasid egy szociopata állat, vagy a te hibádon kívül mentetek szét). A kölyköknek a legjobb akkor lett volna, ha rendbe rakjátok a kapcsolatotokat. Ezt nem azért mondom, hogy lelkiismeret-furdalás gyötörjön, csak, hogy ne kelljen mindenfélét összehazudozni magadnak. Egyébként is, ki mondta, hogy egy anyának fel kell áldoznia magát a gyerekeiért?!
 1. Sose igyekezz úgy tenni, mintha egy „normális” családban élnél! Mozaiknak lenni minőségileg más műfaj, bonyolultabb, és teljesen abnormális, de határozottan vicces és szerethető, ráadásul rugalmasságra, empátiára és kompromisszum-készségre nevel.
 1. Ha már a helyzetet nem tudod tökéletessé tenni, feküdj rá humorérzéked pallérozására, jól jön a kínos helyzetekben Nekünk az elmúlt tíz év viszontagságai alatt ez bizonyult a legjobb orvosságnak.
 1. Ha új testvér érkezik, törődj többet az előző alommal! A testvérféltékenység és a szorongás így is kivédhetetlen.  Nálunk a legidősebb Bendő attól rettegett, hogy kishúga nem fogja őt szeretni, mert csak féltestvérek, Szendvicsgyerek fiam nem lelkizett ennyit, ő egyszerűen kikapcsolta a légzésőrzőt, soha nem lehet tudni alapon…
 1. Oszd be úgy az idődet, hogy minden családi alrendszerednek jusson belőled: régi alomnak, új alomnak, együtt az összes alomnak, új alomnak új apuval, és magányosan új apunak (régi aput se felejtsd ki a sorból, mindennek a kulcsa a vele való jó viszony). Rendben, tudom én, hogy ez már átláthatatlan kombinatórika, de leírtam, mert a kiskosztümös pszichológusnő is ezt javasolná a családterápián.
 1. Ha már végképp belebolondultál az igyekezetbe, hogy minden fronton a legtutibb formádat hozd, és rájöttél, hogy hálátlan kutyákkal vagy körülvéve családilag, hagyd az egész szedett-vedett társaságot a francba, és törődj saját magaddal.
 1. Ha mozaik családban élsz, ne felejtsd el élményeidet megírni egy jó kis könyvben! Trauma-feldolgozásnak kiváló módszer, ha több tehetséged van, mint nekem, akkor egy rakás pénzt kereshetsz vele, és legalább én is röhöghetek egy jót a sajátom helyett a más nyomorán.

Salát Luca

Hozzászólások