Van egy téli rémképem: a részeg fiam halálra fagyva hever egy bokor aljában. Ennek van egy nyári rémkép változata is:  a részeg fiam a hányásába fulladva hever egy bokor aljában. Azzal nyugtatom magam, hogy sok anya küzd hasonló víziókkal, és viszonylag kevés gyerek leli halálát részegen az éjszakában.

A biztonság kedvéért azért megteszem az óvintézkedéseket. Ezek többsége nevetséges, kudarcra ítélt vállalkozás, de annyi hasznuk kétségtelenül van, hogy átjárhatja szívemet a kompetens anyaság illúziója. Szeretettel ajánlom a gyakorlati módszereket mindazoknak, akik hasonló rémképekkel küzdenek!

Jó társaság

Az Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók bölcsesség csírában elfojtása. A gyereket nem azért kell hat, -illetve nyolcosztályos gimnáziumba tuszkolni, mert ott sok bölcsességet szívhat magába. Egyszerűen csak nagyobb az esélye annak, hogy normális, jó családokból származó gyermekek fogják őt körülvenni kritikus éveiben. Ráadásul nagy eséllyel ez az utolsó pillanat, amikor, ha rendesen kimosdatod, felöltözteted és megfenyegeted, akkor egy gimnáziumi felvételi bizottsággal még el tudja hitetni, hogy rendes ember lesz belőle. 14-15 éves korban ez már bizonytalan kimenetelű vállalkozás. Ezzel a megelőző intézkedéssel természetesen nagy a kockázata annak, hogy a te kölyköd lesz a gimnázium réme, akitől minden szülő tiltani fogja az ivadékát. Ennél azonban nagyobb csapások is érik majd anyai önérzetedet a kamaszévek során, szóval ezzel az aprósággal tényleg nem érdemes foglalkozni.

Célratörő beszéd

Terjengős erkölcsi szónoklatok helyett tömör, célzott, lehetőség szerint csak alany-állítmányt tartalmazó utasítások megfogalmazása. A kamasz beszédértési kompetenciája nagyjából egy másfél éves totyogó szintjén mozog, épp ezért érdemes minimalizálni a vele folytatott kommunikációra fecsérelt időt. Tőmondatokat világos pillanataiban egyébként megért. A feltisztulás értékes perceiben az alkoholfogyasztással kapcsolatos edukációm a következő mondatokat tartalmazza:

Igyál sört!

Igyál hosszúlépést!

Ne igyál töményet!

Amikor töményet iszol, fogyassz sok vizet!

Ne keverd a piákat!

Amikor kevered a piákat, hánytasd magad!

A saját élményt nem spórolják meg az intelmek, de legalább másnap tiszta szívből, magabiztosan üvöltheted a budicsésze felé görnyedő zöld fejű gyereked tarkójába,

Én előre megmondtam te idióta… így jár, aki nem hallgat az édesanyja tanácsára!

Szentháromság

Lumpolásnál is érvényes a síelésnél alkalmazott szabály: sose hagyunk senkit egyedül, hármas csapatokban zizegünk. Ez mondjuk egy elég bonyolult mondat, de ha kitartóan ismételgetjük, lehetőleg a baráti kör minél több tagja előtt, akkor előbb-utóbb célba érhet az üzenet. A szerepek mindig ugyanazok, a szereplők cserélhetők. A koreográfia is többé-kevésbé állandó: a Részeg, aki tud magáról támogatja a Részeg, aki nem tud magáról-t, miközben a Szimplán nagyon részeg segítséget hív. Lehetőség szerint nem engem, hanem egy nálam fiatalabb, strapabíróbb anyukát.

Példamutató magatartás

Amikor munkatársnőmnek megmutattam jól fésült, értelmes tekintetű, komoly nagyfiam érettségi tablóképét, röhögve kérdezte,

Hogy lehet egy szélsőségesen liberális nevelési elveket valló anyának ilyen konszolidált kockafejű fia?!

Szerintem nyilvánvaló. Kamaszkori lázadásként elvetve édesanyja életigenlését, lumpolás helyett a társadalmilag preferált utat választotta. (A másik fiam viselkedésében napról napra szaporodó deviáns elemek száma mindössze azt bizonyítja, hogy a szülők egymásnak ellentmondó értékrendje rossz hatással van a gyermeki személyiségfejlődésre. A szociális normákat két lábbal tipró 16 évesünk nem ellenem lázad, hanem civilizált életet élő apja ellen. Könyörögtem neki eleget, de ő konokul ragaszkodott konzervatív értékeken alapuló életviteléhez.)

A szülői alkoholfogyasztás mellett szól az is, hogy egy olyan családban, ahol mindig van sör a hűtőben, az ivással kapcsolatos kérdésekről nyíltan lehet beszélni. Sajnos előfordul, hogy ebben a helyzetben nem a kölyök érzi magát zavarban, hanem a szülőt érinti kínosan a gyermeki őszinteség.

Bejárónőnk egyik nap a fiam ágya alatt néhány üveg cider-t talált. Egész nap izgatottan készülődtem zugivónk kérdőre vonására. Sajnos már az első – amúgy remekbe szabott – mondatomat belém fojtotta a kölyök,

Mit gondolsz mama, nekem jó érzés a szobámban dugdosni az italokat?! De nem tehetek mást, ha kivinném a konyhába, rögtön meginnád előlem.

Az egyesség gyorsan megszületett. Ő megígérte, hogy ezentúl nem a szobájában rejtegeti az alkohol tartalmú italokat, én viszont nem nyúlok hozzá a piájához. Vagy ha igen, akkor 24 órán belül dupla mennyiségben pótlom azt.

Telefon

Tényként kezeljük, hogy egy szinte felnőtté érett ifjú magánszféráját tiszteletben kell tartani, és például tilos telefonon zaklatni, merre jár, mit csinál. Szerintem ez hülyeség. Egy anyának kötelessége tudni, merre kódorog a gyereke, neki pedig tűrnie kell anyja esetenként feltörő hisztérikus rohamait.  A srácaim akkor mennek bulizni, amikor akarnak. Időkorlátot sem szabok, mindössze ahhoz ragaszkodom, hogy tudjam, kikkel vannak (névsor telefonszámmal kiegészítve), illetve mindig vegyék fel a telefont, ha hívom őket. A módszer tökéletesen működik. Mindössze egyszer fordult elő, hogy hiába csörgettem a fiam számát. Miután felhívtam a barátját (aki mindannyiunk pechére felvette a telefont), beláttuk, jobban járunk, ha az édesanyai hívás mindig fogadásra talál.

Szülői szociális háló

Sajnos a gyerek biztonsága érdekében sok szülővel gyengéd kapcsolatot kell ápolni. Olyanokkal is, akiknek egyáltalán nem tetszik a képe. És nyilvánvalóan ők sem bírnak téged. De ha minden tiltó szó ellenére a gyerekeitek mégis egymásra találnak, jobb, ha elmentitek egymás számát. A bulikompetensé érés kezdeti időszakában megnyugtató érzés tudni, hogy  egy hozzád hasonló gondokkal küzdő család lakását hányja össze a gyereked, még akkor is, ha tudod, a következő hétvégi házibuli nálatok lesz, ahol te leszel szopóágon. A későbbiekben a szülői felügyelői rendszer nem működik. Előbb-utóbb a kamaszok rájönnek, hogy jobb olyan lakásban igénytelenkedni, ahol csak a reggeli  takarítós fázisba érkeznek haza a rokonok.

Közös bevásárlás

Az anya-gyerek kapcsolat elmélyítésére ad lehetőséget a közös piavásárlás. A kölcsönös segítségnyújtás szép példája, amikor te megveszed az alkoholt a gyereknek, ő meg hálából hazacipeli a krumplit a boltból. Eleinte persze szokatlan, hogy a

Mit szeretnél a boltból, de csak egyet választhatsz

kérdésre a

Túrórudit, áh inkább tejfölös chips-et

helyett valami olyasmit böfög a gyerek, hogy

Vegyünk vodkát, vagy tőlem lehet Baileys is.

Ha megveszed a gyerek piáját, legalább tudod, hogy mit iszik. Legalábbis azt, hogy az elején mit iszik. A közös piavásárlás az a ritka helyzet, amikor a kamasz meglepően együttműködő. Egy pillanatra kihúzhatod magad, lám, mégiscsak egy kezesbárányt neveltél fel. Persze más kézenfekvő magyarázat is lehet. Például boltban venni az alkoholt olcsóbb, mint szórakozóhelyen, már csak azért is, mert a boltban a hülye szülő majdnem mindig elérzékenyülve veszi elő a pénztárnál a bankkártyáját, míg az éjszakai mulatozások inkább saját zsebpénzből mennek. Sokáig egyébként azt hittem, tilos szórakozóhelyre alkoholt bevinni. Ma már árnyaltabban látom a kérdést. Akinek nincs aktívan mulató gyereke, el sem tudja képzelni, hogy egy alsógatyában hány doboz sör bújhat meg észrevétlenül a biztonsági őrök gyanakvó tekintete elől.

Helymeghatározás

Sose felejtsd el megkérdezni, pontosan hova megy a gyerek! Különösen akkor tartsd észben az infót, ha te is mulatni mész. Mert részegen összeakadni az éjszakában a részeg gyerekeddel senkinek sem felemelő érzés.

Luca

Hozzászólások