Az áldozatvédelem napjaink fontos és aktuális témája, olyannyira hogy még a média is-pozitív értelemben- sajátjának érzi, különös figyelmet fordítva a nők bántalmazására, megerőszakolására. Abban mindenki egyetért, hogy az elkövetőket büntetni kell, de az áldozatok felelősségének kérdése erősen vitatott.

Pár hónapja egy vidéki szórakozóhelyről 40 körüli nő egyedül igyekezett haza a hajnali órákban. Útja nem volt sima, két férfi elkapta, majd hosszú időn keresztül ütötte, megerőszakolta, minden lehető helyen. A férfiak nem voltak teljesen ismeretlenek, korábban már látta őket, s azt is észrevette, hogy bámulják őt. Hajnalban ruha nélkül futott segítségért. És nem ez volt az első ilyen történet az életében. Van egy kamaszkorú lánya.

Két 19 éves lány egy nagyobb vidéki városban, éjjel hazafelé indult egy szórakozóhelyről, az aznap este megismert két huszonéves férfival. Javasolták a lányoknak, hogy menjenek fel az egyikük lakására, rendelnek pizzát, isznak egy keveset, majd hazakísérik őket. Végül nem így történt, durván megerőszakolták, bántalmazták őket. Otthon nem merték elmondani, azt találták ki, hogy cigányok kötekedtek velük, mert nem akarták odaadni a telefonjukat.

A pécsi rendőrség három kisfilmet készített fiatalok számára bűnmegelőzési céllal, amelynek üzenete egyértelműen a saját felelősségre hívja fel a figyelmet:”Felelős vagy önmagadért, tehetsz róla, tehetsz ellene!” – hangzik el többször is. A főszereplők fiatal lányok, akik a bulizás hevében elfeledkeznek barátnőjükről, aki magára marad és megerőszakolják. A film ugyan a fiatal nőket célozza meg, de maga a bántalmazás eshetősége kortól és nemtől független. Bárkivel megtörténhet, mert mindig lesznek olyanok, akik erre feljogosítva érzik magukat.

itt vannak a rendőrség új buliellenes spotjai

Jelenleg ez a film az internet sztárja, kap hideget, meleget, attól függően ki és milyen céllal értelmezi. Azonban, ha megpróbálunk csak a konkrétumra koncentrálni, nem kutatva a rejtett üzenetet, igen praktikus és érthető. A történet nem a fantázia szüleménye, forgatókönyvét az élet írta, sajnos gyakran megtörténik. Maga egyszerűségében három olyan tényezőre hívja fel a figyelmet, amelyek felerősítik az áldozattá válás lehetőségét. A bulizni induló lányokat is pont ezen megjegyzésekkel engedik útjukra otthon maradó, feminista gondolatoktól mentes anyjuk: „Vegyél fel hosszabb szoknyát! Ne igyál!, Ne gyere haza egyedül a sötétben,mert megerőszakolnak!” Ősi aggodalmak.

Az első spot üzenete, hogy felelős vagy a külsődért és a viselkedésedért, mert az alapján ítélnek meg először az emberek. Ez így van: erőfeszítés nélkül következtetünk megjelenésből, viselkedésből, testbeszédből személyiségvonásokra. Csábos mini ruhában üveg száját nyalogató lány erőteljesen a szexualitás juttatja a férfiak eszébe. S azt is, hogy a ruhát viselő lánnyal nem is lesz olyan nehéz összehozni, mivel a látvány erősen hajaz a pornófilmek bevezető részére. És persze meg is próbálják, ami teljesen természetes részükről: engedelmeskednek genetikai programjuknak, felhívásra akcióval reagálnak. A frissen sült almás rétest meg akarjuk enni, akkor is, ha nem a miénk, egyszerűen nem tehetünk róla, nyáladzunk.

A rendőrségi kisfilm a ruhára és a viselkedésre mint a helyzetben egyik jelenlévő veszélyességi tényezőre hívja fel a figyelmet. Nem önmagában a ruha a probléma, hiszen idős, fejkendős nőket is megerőszakolnak. A nők önmaguk iránti felelőssége a kiváltott hatás kezelésében van, illetve a nem szónak határozott és magabiztos alkalmazásában. Ez csupán prevenció és nem hibáztatás.

Szerencsére a fiúk nagy része megtanulta, hogy manapság már törvényellenes nőket elrabolni, megerőszakolni, s akármekkora is a vágy, ki kell várni az egyértelmű igent. De vannak, akik ezt a gondolkodást, különböző okok miatt nem voltak képesek elsajátítani, s felnőttként is úgy viselkednek, mint gyermekkorukban, amikor gátlástalanul elvették és felfalták a többiek elől az összes tortát.

A második és harmadik rész főszereplője az alkohol és a drog, amelyek köztudottan ellenségei a józan gondolkodásnak. Ellenben képes tökéletesen ellazítani, kikapcsolni a vészjelzőket, amely élettani folyamatról az erőszaktevőknek is pontos információik vannak. Különösen akkor blokkolódik a rendszer, ha a veszély sármos, kedves férfinak álcázza magát, mert sajnos a büdös, előnytelen külsejű, fogatlan erőszakolók kora régen lejárt. „Ilyen mázlink nem lehet” – vihogott boldogan a női WC-ben fentebb említett két 19 éves lány is. Sokáig azért nem mertek beszélni a velük történtekről, mert úgy gondolták, nem hinnének nekik. Másrészt szégyellték magukat, mert önként mentek fel idegen férfi lakásába, az alkohol és a drog miatt gyanútlanul, bután.

A kábítás ősi trükk, sokszor a megerőszakolás, tiltakozás nélkül történik, mert az áldozat kvázi azt sem tudja, hol van, nincs abban az állapotban, hogy tiltakozzon. A bűn egyértelműen az elkövetőé, de a fájdalom, az önvád, a hosszantartó pszichés gyógyulás az áldozaté. Másrészt nehezen bizonyítható az erőszak, ha nincsenek külsérelmi nyomok, ha a tanúk szerint összeölelkezve ment el későbbi bántalmazójával, stb., ami még nagyobb súllyal nehezedik az amúgy is összetört áldozatokra.

Kutatások azt támasztják alá, hogy azok a nők, akik képesek voltak küzdeni magukért az erőszak elkövetése során, azok hamarabb és sikeresebben tudták feldolgozni az őket ért traumát. A nemi erőszakot követő tünetegyüttest (RTS) először 1974-ben írták le. A feldolgozást nagyban segíti az áldozat aktivitása, amely magában foglalja a feljelentést, hogy képes beszélni a vele történtekről. A kontroll visszaszerzése azt jelenti, hogy az áldozat megérti nem ő a hibás a történtekért, de nem tehetetlen báb. Befolyásolhatja a saját sorsát, s tehet lépéseket annak érdekében, hogy ne legyen újra áldozat.

Ha nem akarsz lezuhanni, nem túl jó ötlet sziklapárkányon álldogálni. Kihalt utcában egyedül sétálgatni éjjel, pláne részegen, nem túl biztonságos. Idegen férfiakhoz csak úgy felmenni, az sem túl jó ötlet. A vita, hogy joga van-e bárkinek megerőszakolni egy nőt, azért mert szexi és ittas, ráadásul magányos, valójában nem kérdés. Egyértelműen nem. A kérdés az, hogy megéri-e kockáztatni. A zebra a gyalogosoké, de arra tanítjuk gyermekeinket, hogy nézzenek szét mindig, mert vannak olyanok, akik ezt nem tartják tiszteletben. Inkább jogtiprottan várakozzunk a zebra szélén, mint kórházban várjuk a gázoló autósra kirótt büntetést.

Szép lenne egy olyan világ, ahol nincs erőszak, de ez még várat magára.

Anita

Hozzászólások